Groupon: enorme groei, maar geen winst

zaterdag, juli 16, 2011 @ 06:07 PM
posted by admin

groupon_verliesGroupon realiseerde een enorme groei in een zeer kort tijdsbestek. Het bedrijf wist haar abonneebestand in minder dan 2 jaar laten groeien van 152.200 abonnees (30 juni 2009) tot maar liefst 83,1 miljoen abonnees wereldwijd (31 maart 2011). De omzet groeide van 3,3 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2009 tot maar liefst 644,7 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2011. In het voorgaande jaar (2010) bedroeg de omzet een welgetelde 713,4 miljoen dollar.

Netto verlies in 2010 en 1e kwartaal 2011
Ondanks deze indrukwekkende omzetten heeft het baanbrekende marketing bedrijf tot nu toe geen winst weten te boeken. Sterker nog, volgens de jaarcijfers boekt de online-deals-specialist nog steeds ‘rode cijfers’. Groupon had naar verluidt in 2010 een nettoverlies van 413,4 miljoen dollar en 113,9 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 2011.

Groupon's CEO en mede-oprichter Andrew Mason

Aandelen Groupon
In januari 2011 ontving Groupon een financiële injectie van 950 miljoen dollar. Hiervan werd ’slechts’ 136 miljoen dollar gebruikt voor ‘de business’ en het resterende deel werd gebruikt om aandelen te kopen van oprichter Andrew D. Mason en mede-oprichter Eric Lefkofsky. CEO Andrew Mason is momenteel eigenaar van slechts acht procent van het bedrijf, terwijl de bestuursvoorzitter Lefkofsky de belangrijkste aandeelhouder is met bijna 22 procent.

Kosten nemen toe
Groupon verwacht dat haar operationele kosten in de nabije toekomst nog aanzienlijk zullen toenemen indien ze blijven investeren om: het aantal abonnees te verhogen, het aantal en verscheidenheid van de aanbiedingen te verhogen, de marketing kanalen uit te breiden, uit te breiden onze activiteiten, huur van kantoren, extra personeelskosten en de ontwikkeling van het technologie-platform.

Ongebruikelijk
Andrew Mason verklaart de ongebruikelijke cijfers als volgt: “Groupon is niet te meten op basis van de conventionele manieren. Wij zijn ongewoon en willen het op deze manier.” Om te weten of het verhaal van Groupon eindigt in een sprookje of toch resulteert in een werkelijke ééndagsvlieg, is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd. Voorlopig zal de merknaam niet meer weg te denken zijn van je scherm aangezien er talloze giganten staan te springen om dit baanbrekende bedrijf weg te kapen.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site

Comments are closed.